Visum FAQs

Wat is een visum?
Een visum is een sticker of stempel dat wordt uitgegeven door de overheid van een land waarmee u toestemming krijgt voor toegang tot dat land. Het is uw eigen verantwoordelijkheid als reiziger om uit te zoeken of u een visum nodig heeft voor uw reis. Bezoek de visa-sectie van onze website om de visumvereisten voor de bestemming van uw keuze te bekijken.

Wat hebt u nodig om een visum aan te vragen?
De specifieke vereisten variëren van land tot land, maar de meeste landen vereisen dat u recente pasfoto’s en uw paspoort inlevert. Daarnaast moet u een aanvraagformulier invullen. Uw paspoort is nodig omdat het visum, als het wordt uitgegeven, wordt aangebracht op een lege visumpagina in uw paspoort. In een aantal gevallen zijn er aanvullende documenten nodig, zoals een gedetailleerd reisplan, informatie over uw gezondheid of een uitnodigingsbrief. De vereisten voor een visum willen nog wel eens onaangekondigd veranderen, waardoor het voorbereiden van een internationaal reisplan verwarrend en omslachtig kan zijn.

CIBTvisas maakt het aanvraagproces simpel voor klanten, met een geavanceerde database die de meest recente visumvereisten bevat van meer dan 200 landen. Wilt u weten of u een visum nodig heeft voor uw volgende bestemming, ga dan naar de visa-sectie op onze website.

Hoe kan CIBTvisas een visum voor mij verkrijgen?
CIBTvisas verkrijgt visa door namens u een volledig ingevulde visumaanvraag in te dienen bij het consulaat of ambassade, samen met uw paspoort en eventuele andere papieren. Zo hoeft u deze instanties zelf niet te bezoeken en geen correspondentie met ze te voeren.  Bezoek de visa-sectie van onze website om de visumvereisten voor de bestemming van uw keuze te bekijken.

Heb ik mijn paspoort nodig om een visum te krijgen?
Voor de meeste landen wordt het visum gestempeld of bevestigd op een vrije pagina in het paspoort. Er zijn enkele uitzonderingen. Bezoek de visa-sectie van onze website om de visumvereisten voor uw specifieke bestemming te bekijken.

Hebben burgers met een andere nationaliteit dan de Belgische een visum nodig?
CIBTvisas kent de visumvereisten voor reizigers van vrijwel elke nationaliteit. CIBTvisas kan u helpen met gedetailleerde informatie over uw visumaanvraag, ongeacht het land waarvan u paspoorthouder bent. Bezoek de visa-sectie van onze website om de visumvereisten voor uw bestemming te bekijken.

Ik woon in België  en ik wil reizen naar een buurland. Heb ik een visum nodig?
Een niet-Belg (die niet is vrijgesteld van visumplicht) in het bezit van een Schengen-visum of een Belgische verblijfsvergunning kan, binnen de geldigheidsbepalingen van zijn/haar visum, ongelimiteerd reizen binnen de Schengenlanden. De landen die het Schengenverdrag hebben ondertekend, zijn: België, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, IJsland, Italië, Letland, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, Zweden en Zwitserland. OPMERKING: Groot-Brittannië en Ierland hebben het Schengenverdrag niet ondertekend, hoewel ze lid zijn van de EU. Voor deze landen heeft u dus een apart visum nodig.

Waarom vraagt CIBTvisas twee data op het aanvraagformulier: de invoerdatum en de datum paspoort vereist?
Deze data zijn belangrijk omdat de reiziger hiermee kan aangeven dat zijn paspoort wordt geretourneerd vóór de feitelijke datum van vertrek of van binnenkomst. Het paspoort kan bijvoorbeeld tussentijds nodig zijn voor een andere internationale reis. Houdt u er rekening mee dat de verwerking van de aanvraag en de tarieven zijn gebaseerd op de datum die u heeft ingevuld waarop het paspoort weer bij u in bezit moet zijn.

Wat is het verschil tussen een visumgeldigheid en -duur?
Geldigheid verwijst naar de vervaldatum van het visum zelf. Duur verwijst naar de maximaal toegestane verblijfsduur, op basis van het visum. Een multiple entry visum voor China kan geldig zijn voor een jaar, maar de maximale duur per inreis is 30 dagen.

Wat zijn de verschillen tussen een multiple, double of single entry visum?
Een multiple entry visum geeft de reiziger de mogelijkheid om het land te bezoeken voor onbeperkt aantal keren, zo lang als het visum geldig is en de duur van het verblijf binnen de grenzen. Een double entry visum geeft de reiziger de mogelijkheid het land twee keer te bezoeken en een single entry visum geeft de reiziger de mogelijkheid het land maar één keer te bezoeken. Voor iedere keer heeft u een nieuw visum nodig.

Wat is de juiste format voor de zakelijke begeleidende brief/garantiebrief waaraan mijn visumaanvraag moet voldoen?
Begeleidende brieven moeten geprint worden op briefpapier van uw bedrijf, moeten worden ondertekend door iemand van een andere autoriteit dan de aanvrager, moeten de aard van het bezoek weergeven en dat het bedrijf garant staat voor rekening en risico van het bedrijf en betaling van alle kosten garandeerd.

Hoeveel tijd heeft CIBTvisas nodig om mijn visumaanvraag te verwerken?
De verwerkingstijd van een visumaanvraag verschilt per land van bestemming. Voor een aantal landen kan CIBTvisas de visumaanvraag binnen een dag verwerken.  Bezoek de visa-sectie en selecteer uw land van bestemming om de verwerkingstijd van uw visumaanvraag te bekijken.

Kan CIBTvisas de aanvullende documenten verzorgen die ik nodig heb voor mijn visumaanvraag, zoals een uitnodiging of een bevestiging? 

Visumuitnodigingen en bevestigingen zijn documenten die zijn goedgekeurd door het ministerie van Buitenlandse Zaken van het land van bestemming. Deze documenten geven u toestemming om naar hun land te reizen. CIBTvisas kan visumuitnodigingen en bevestigingen namens u verkrijgen. Bezoek de visa-sectie op onze website om de visumvereisten voor uw land van bestemming te bekijken.

Kan ik een kopie van mijn paspoort en mijn ingevulde aanvraagformulieren naar CIBTvisas faxen voor mijn visumaanvraag?
Voor verreweg de meeste landen dient u een origineel paspoort en een aanvraagformulier met uw handtekening in te dienen om uw visum te kunnen aanvragen. Er zijn echter enkele uitzonderingen. Bezoek de visa-sectie op onze website om de visumvereisten voor uw land van bestemming te bekijken.

Telt de foto in mijn paspoort als één foto? Kan ik digitaal geproduceerde paspoortfoto’s aanleveren?

De foto’s die met een visumaanvraag moeten worden meegestuurd, moeten voldoen aan specifieke eisen met betrekking tot de grootte, de kleur van de achtergrond en de papiersoort waarop de foto wordt afgedrukt. Het standaardformaat is een 45mm hoge x 35mm brede foto van uw hoofd van goede gelijkenis. Let erop dat eventuele digitale foto’s aan de standaarden voor paspoortfoto’s voldoen (kleur, effen achtergrond) en zijn afgedrukt op fotopapier. Bezoek de visa-sectie op onze website om de eisen aan pasfoto’s voor uw land van bestemming te bekijken.

Heeft CIBTvisas mijn documenten al ontvangen?
Bezoek onze Status Check voor de actuele status van uw aanvraag. U kunt uw aanvraagstatus inzien door het CIBTvisas ordernummer en de achternaam van de reiziger in te vullen, of de geboortedatum en de achternaam van de reiziger. Bent u de accountmanager bij uw bedrijf voor CIBTvisas, dan kunt u via uw account alle aanvragen bekijken waarvoor u verantwoordelijk bent.

Uit welke componenten bestaat het bedrag dat ik aan CIBTvisas betaal voor mijn visum?
Het totaalbedrag voor het verwerken van een visum bestaat uit een consulaattarief en een servicetarief van CIBTvisas.  Het consulaattarief wordt in rekening gebracht door het land dat het visum uitgeeft. Dit bedrag betaalt u altijd aan het consulaat, ongeacht of u het visum aanvraagt via CIBTvisas.  Merk op dat consulaattarieven kunnen veranderen zonder waarschuwing vooraf. De hoogte van het servicetarief van CIBTvisas is afhankelijk van de diensten die u hebt aangevraagd en de door u gewenste doorlooptijd van uw aanvraag. De tarieven die CIBTvisas hanteert, maken het mogelijk om u de best mogelijke service te bieden bij het aanvragen van visa, paspoorten en legalisaties. De tarieven van CIBTvisas en de consulaattarieven staan duidelijk aangegeven in de CIBTvisas aanvraagpakketten. Bezoek de visa-sectie op onze website om de visumvereisten voor uw land van bestemming te bekijken.

Welke wijze van betaling wordt door CIBTvisas geaccepteerd?
CIBTvisas accepteert betaling via creditcards van Visa, American Express en MasterCard.

Kan ik een visum bij aankomst krijgen?
In sommige landen zal dit mogelijk zijn, maar vele zullen dat niet toestaan. Echter, zelfs als uw land van bestemming is toegestaan (uitgifte bij binnenkomst), adviseert CIBTvisas de aanschaf van uw visum voor vertrek om eventuele vertragingen of weigering van toegang aan de grens te voorkomen.

Ben ik verplicht me te laten vaccineren voor mijn internationale reis?
Een aantal landen vereist bij een visumaanvraag dat u een bewijs van vaccinatie kunt overleggen tegen bepaalde ziekten. Zijn er vaccinaties nodig voor een visum, dan staat dit duidelijk aangegeven in het CIBTvisas-aanvraagpakket. Het kan verstandig zijn om u aanvullend te vaccineren. Neem contact op met uw huisarts voor een vaccinatieadvies of bezoek www.itg.be

Waar vind ik de meest recente reiswaarschuwingen?
Bezoek de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken voor actuele informatie over reiswaarschuwingen, publieke mededelingen en consulaire informatie voor alle landen ter wereld: https://www.diplomatie.belgium.be

Visum quick check

Bent u houder van een Belgisch paspoort? Kijk hier of u een visum nodig hebt voor uw bestemming.

Alle landen bekijken

Graag van dienst

Het wereldwijde CIBTvisas team van experts in visa en legalisaties geeft onze klanten en opdrachtgevers alle persoonlijke aandacht en een professionele dienstverlening. Ons doel is om de snelste, makkelijkste en meest veilige manier te bieden om visa te verkrijgen voor reizen naar het buitenland. Onze klanten kunnen rekenen op een uitstekende service, iedere keer dat ze gebruik maken van CIBTvisas.